Tai đi ćuan (Taijiquan)

Subota, 26. maj 2007. godine

Prezentacija će se vršiti u subotu, 26. maja 2007. godine na platou kod glavne tribine u 19.10.

Sistem vežbi Tai đi ćuan je izvorno nastao kao borilačka veština. Kako je nastajao u manastirima, duboka usmerenost ka sebi darivala je miran duh vežbaču koji je pronalazio prirodan i zdrav način jačanja i treniranja tela, ali i duha. Spada u kineske borilačke veštine Wu shu, u meki, unutrašnji sistem borenja. Zbog toga ga često nazivaju meditacijom u pokretu.

Ovaj specifičan niz pokreta, sistem usporenog kretanja, bazira se na osnovnom načelu taoističke filizofije - oscilaciji dveju suprotnih sila, Jina i Janga, koja se odražava u samom kretanju. Pokreti se izvode usporeno, bez zastoja, izviru jedni iz drugih. Prirodni su, opušteni, lagani, meki, kružni. Kretanje je više stanje telesne svesnosti, načelo kretanja, nego veština kretanja. U izvođenju svakog pokreta, koliko god on izgledao lak i jednostavan, učestvuje celo telo i celokupna svest.

Svrha vežbanja Taijia danas prerasta iz borbe sa drugim čovekom u borbu sa samim sobom, u borbu za zdravlje i dugovečnost, sticanje discipline, upornosti, istrajnosti, za harmoniju tela i duha - radi prodiranja u tajne života.

Tai đi ćuan danas praktikuje oko 20% svetske populacije, što ga dovodi u red najpopularnijih vežbi na svetu. Nagla popularnost proizilazi iz pozitvnih efekata koje se postižu praktikovanjem ove drevne veštine.

Vežbanje tai đija ne traži posebne fizičke predispozicije, mišićnu snagu, kondiciju, pa samim tim vežbač nije ograničen svojim sposobnostima, godinama, ili zdravstvenim stanjem. Naprotiv! Kroz Taiđi gradimo nove temelje zdravlja. Od drugih fizičkih aktivnosti se razlikuje po tome što aktivira životnu energiju i uspostavlja pravilnu energetsku cirkulaciju, što je izvor života, zdravlja i vitalnosti. Njihova primena u svakodnevnom životu donosi harmoniju, mir, dugovečnost i bistar duh.

U klubu Hua Kang trenutno ima oko 70 vežbača između 18 i 60 godina. Među njima ima sportista koji se od samog osnivanja takmiče i osvajaju medalje i u međunarodnoj konkurenciji, ali i rekreativaca, pa i onih koji kroz Tajiji traže svoj put do zdravlja,  vitalnosti i dugovečnosti, kao i sklad sa zakonima i energijama Univerzuma.

Klub tradicionalnih kineskih veština Hua Kang
Kontakt telefon: 065/482-52-64 (Klub Hua Kang)
Telefoni: +381(0)11-2682-164, mobilni: +38164-22-00-260
E-mail: huakang@eunet.yu
Web site:www.taichihuakang.com

Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS